Település:
Budapest, 3. kerület

Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Létrehozva:
2020-03-03 07:36:33

Cikk írója:
3 Kerület


Izlandi utazás

Izland a tűz, víz, és a gejzírek földje

Izland szigetország az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között, a két globális jelentőségű tektonikai lemez – az eurázsiai és az észak-amerikai lemez határvonalán. Vulkáni sziget, területén 140 vulkán, több, mint ezer kráter és rengeteg gejzír található, így a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, ezért a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó. Nagyjából a sziget felszínének 10%-át jégtakaró borítja. A 4790 km hosszú partvonalat sok kedves fjord teszi változatossá. Itt található Európa legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull, melynek vastagsága helyenként az 1000 métert is eléri. 

A sziget lakossága nem haladja meg a 360 ezret (ez Miskolc és Debrecen lakosságszáma összesen), és a népesség 94%-a izlandi állampolgár. Vér- és DNS-vizsgálatokkal kimutatták, hogy a szigetek eredeti férfilakosságának zöme Skandináviából érkezett, vagyis a vikingek utódainak tekinthető, míg az első női telepesek Skócia és Írország tengerparti részeiről származtak.

Közlekedés:

Izland közlekedésében jelentős szerepet játszik a part menti hajózás, míg a külkereskedelemben szinte egyeduralkodó a tengerhajózás, vasútja nincs.  A mintegy 1500 km hosszúságú Hringbraut nevű országút a partok mentén körbeveszi a szigetet. Az ország belsejében lévő utak többnyire kavicsosak, amik leginkább négykerék-meghajtású autóval járhatók.

Nyelv: 

Az ország nyelve, az izlandi az indoeurópai nyelvcsalád északi germán csoportjához tartozik, közeli rokonai a dán, a feröeri, a norvég és a svéd. Komolyabb nehézségek nélkül tudnak olvasni sok száz évvel ezelőtti szövegeket, mert a nyelv annyira keveset változott.

Forrás: Blog.hu